ZIEKENHUISKAMERCONCERT

Een tijd geleden was ik bij een concert van de Amerikaanse artiest Amos Lee. Tijdens dat concert vertelde hij (zoals hieronder) over een geweldig initiatief waar hij zijn medewerking aan had verleend: Musicians On Call. Muzikanten komen bij ziekenhuispatiënten aan hun bed spelen. Zij kunnen bijvoorbeeld niet naar een concert, en dat terwijl wij allemaal weten wat muziek met je kan doen. Het geeft een positieve vibe. En laat dat nou net iets zijn wat deze mensen bijzonder goed kunnen gebruiken.

Het idee is mij sindsdien bijgebleven. Ik heb mij regelmatig afgevraagd (ook via social media) waarom we zoiets - voor zover ik weet - niet in Nederland hebben? Van de week moest ik er weer aan denken: Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Een muzikant neemt zijn instrument en gaat naar een ziekenhuis om voor een aantal mensen een liedje te spelen. (Zoals Nils Lofgren, gitarist van de E Street Band, zegt: 'All I have to do is what comes naturally.') En veroorzaakt daar vervolgens een overweldigend, niet-te-vergelijken effect mee: voor de patiënt, de eventuele aanwezige familieleden, het personeel en voor hem- of haarzelf. Een win-win-win-win situatie naar mijn mening.

Intussen heb ik contact met Musicians On Call, heb ik het moderne Deventer Ziekenhuis gemaild (afspraak staat) en een reeks bijzondere muzikanten benaderd. Daarvan heeft een singer/songwriter zich al enthousiast gemeld. Dat bezorgde mij kippenvel, want in feite hebben we dan alleen nog een ziekenhuis nodig om een begin te kunnen maken. Oh, en een naam voor deze ziekenhuiskamerconcerten.

Lees meer over Musicians On Call.

Update 2 maart 2014: Tekstschrijver Marcel Ottevanger kwam met de geweldige naam 'Bedside Buskers'. Het zegt precies wat het is. Een 'busker' of 'busking' is de Engelse term waarmee het spelen van muziek of het entertainen in een openbare plaats wordt aangegeven.

Amos Lee over Musicians On Call: "It has spoken to me as truly as any musical experience I've ever had."